Wat zijn de nadelen van een windmolen?

Wat zijn de nadelen van een windmolen?

Zoals elke vorm van energieproductie heeft ook windenergie enkele nadelen. De wind waait niet constant dus is de hoeveelheid elektriciteit die windturbines produceren dat ook niet. Bovendien hangt die hoeveelheid af van de windsnelheid. Windturbines worden steeds hoger, immers het windvermogen is recht evenredig met de derde macht van de windsnelheid en de tweede macht van de wiekdiameter.

Hoger betekent dus efficiënter want het waait harder daarboven én je kan grotere wiekdiameters hanteren. De toenemende hoogte betekent wel dat windturbines van verder zichtbaar zijn. Windturbines maken ook geluid en slagschaduw en ze kunnen een impact hebben op vogels en vleermuizen in de omgeving.

Aangezien de windturbine voornamelijk uit staal, aluminium en koper bestaan, zijn deze grotendeels recycleerbaar. De rotorbladen of wieken daarentegen zijn nog niet recycleerbaar omdat ze uit glasvezel en polyesterhars bestaan.
Echter staat de industrie niet stil en zoekt men naar oplossingen om de rotorbladen recycleerbaar te maken, de grote spelers zoals Vestas en Siemens Gamesa hebben een plan om tegen 2040 de windturbines volledig te kunnen recycleren.

Lees meer